poniedziałek, 18 maja 2015

Brownie z bananami i migdałami.









Kiedyś już przyznałam się do tego, że pieczenie nie jest moją najmocniejszą stroną. Mimo to, jestem ogromnym łasuchem, dlatego cały czas próbuję poprawić i doskonalic swoje cukiernicze umiejętności. Zaczynam od różnych prostych ciast i deserów. Tym razem brownie z bananami, no bo co jest lepszego od połączenia banan+czekolada? Wyszło super!








  • Potrzebne:
-220 g masła
-3 jajka
-250 g cukru
-250 g ciemnej czekolady/lub zamiennie kakao
-130 g mąki
-2 banany
-2 łyżki płatków migdałowych
-szczypta soli

  • Sposób przygotowania:
Na początku zajmujemy się roztopieniem czekolady z dodatkiem masła na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i chwilkę miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę, odrobinę soli i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i na wierzchu układamy banany, w całości lub pokrojone w mniejsze części. Do okoła posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st C i pieczemy przez 20 minut. 



Bon appétit!
Lena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz