czwartek, 7 maja 2015

Musztardowe udka z kurczaka z duszonymi warzywami.








Każde mięso lubię dobrze zamarynować, lub obtoczyć w panierce. Akurat dzisiaj poczułam chęc przygotowania czegoś ostrego z wyrazistym smakiem. Dlatego postawiłam na musztardę sarepską, chilli, przyprawę piri piri i bazylię. Oczywiście jeżeli ktoś nie lubi ostrych smaków, zamiast musztardy sarepskiej można użyc miodowej, która również sprawdzi się doskonale. Żeby zrównoważyć i załagodzić smak podałam duszone duszone warzywa.








  • Potrzebne (porcja dla 3 osób)
-6 udek z kurczaka
-1 duża cebula
-pół główki kalafiora
-pół główki brokuła
-2 duże marchewki 
marynata:
-musztarda sarepska według uznania
-piri piri
-sól, pieprz, bazylia

  • Sposób przygotowania:
Na początku zajmujemy sie marynowaniem udek. W misce mieszamy musztardę sarpeską, piri piri, sól, pieprz i bazylię. W powstałej masie obtaczamy udka i wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy. Po lekkim zarumienieniu kładziemy udka i dusimy ok 5 minut. Dopiero teraz mieszamy cebulkę z udkami, tak żeby się nie spaliła i podlewamy lekko wodą, dusimy jeszcze ok 30 minut. Następnym krokiem jest ugotowanie brokuła i kalafiora, oraz marchewek al dente. Następnie wrzucamy warzywa na patelnię i dusimy ok 10 minut z dodatkiem soli i pieprzu. 
















Bon appétit!
Lena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz