wtorek, 14 lipca 2015

Cukinia z ryżem i mięsem. 








Przed chwilą zjadłam pierwszą w tym roku cukinię prosto z ogródka babci. Była idealna, al dente, delikatnie chrupała. Grała tu główną rolę, dlatego dodatki najprostsze: ryż i mięso mielone. Z cukinii również można zrobić pyszne placuszki, podobne do tych z bakłażana. Są bardzo proste, wystarczy obtoczyć je w jajku i bułce tartej, ale przepis na to innym razem :)










  • Potrzebne:
-opakowanie mięsa mielonego
-dwa woreczki ryżu
-1 duża cukinia
-przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięs, chilli con corne

  • Sposób przygotowania:
Zaczynamy od cukinii. Kroimy ją w większą kostkę i wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie delikatnie podsmażamy i dusimy przez ok 10 minut na średnim ogniu. Do garnka wkładamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją. Cukinię przekładamy do misy i wkładamy mięso. Doprawiamy przyprawami i smażymy ok 10 minut. Po ugotowaniu się ryżu dodajemy do mięsa, mieszamy. Wykładamy na talerz z cukinią na wierzchu. 



Bon appétit!

Lena