wtorek, 21 lipca 2015

Kopiec kreta.










Ciasto jest słodkie, ale nie za bardzo. Zmniejszyłam proporcje cukru w cieście i cukru pudru w bitej śmietanie. Uważam że wyszło w sam raz i słodkości będzie wystarczająco dużo, nawet dla wybitnych łasuchów :) 
(Przepis zaczerpnięty z bloga domowe-wypieki.com)








  • Potrzebne:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1-2 szklanka cukru 
– 1 szklana mleka 
– 1 szklanka oleju 
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
– 4 łyżki kakao
– 2 jajka

Nadzienie:
– 3 banany
– 2 śmietan-fixy
– 500 ml śmietany 30%
– 3 łyżki cukru pudru

  • Sposób przygotowania:
Jajka ubić na gładką pianę razem z cukrem. Następnie dodawać suche składniki i na koniec mokre. Miksować na wolnych obrotach. Masę wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 40 minut w 160 st C. Po upieczeniu ciasta odcinamy górę i wydrążamy środek zostawiając boki i dno. Na sam dół wykładamy banany i zajmujemy sie przygotowaniem śmietany. Śmietanę 30 % mieszamy z fixami i dodajemy cukier puder, miksujemy. Po ubiciu na biały pych, wykładamy na banany, kruszymy ścięte ciasto i posypujemy na wierzch. Odstawiamy do lodówki na ponad godzinę. 


Bon appétit!


Lena