czwartek, 4 czerwca 2015

Szpinakowe placuszki z młodymi ziemniakami ze śmietaną i kotletem wołowym.










W tym przepisie główną role grają placuszki szpinakowe, które stały się ostatnio moim ulubionym dodatkiem. Są wyśmienite i banalnie proste. Miła odmiana dla szpinaku :) Jako dodatek świetnie skomponowały się młode ziemniaki, które polałam śmietaną. Oczywiście kawałek mięsa również musiał się pojawić, dlatego zdecydowałam się na klasyczny, marynowany kotlet wołowy. 








  • Potrzebne:
Placuszki szpinakowe:
-1 opakowanie mrożonego szpinaku
-ok 2 łyżki mąki
-ok 2 łyżki bułki tartej
-1 ząbek czosnku
-przyprawy: sól, pieprz

  • Sposób przygotowania:
Szpinak przygotowujemy normalnie, czyli drobno siekamy czosnek, lekko podsmażamy na patelni, następnie dodajemy szpinak, solimy, pieprzymy i gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Przekładamy do miski, dosypujemy mąkę i bułkę tartą. Konsystencja nie może być za bardzo lejąca, dlatego warto ewentualnie dosypać jeszcze więcej bułki tartej. Formujemy placuszki, niezbyt grube i smażymy na oleju ok 5 minut z każdej strony tak aby na wierzchu powstała delikatnie ciemniejsza skorupka. 
Ze szpinakiem świetnie komponuje się śmietana dlatego można polać nią placki. 

Bon appétit!
Lena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz