czwartek, 30 kwietnia 2015

Włoskie ciasteczka cantuccini. 











W ciasteczkach cantuccini niezwykły i niecodzienny smak nadaje starta skórka z cytryny. Oprócz tego warto zaznaczyć, że ten przysmak najlepiej smakuje z mlekiem lub kawą. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej Pawła Małeckiego, który zachęca również do kosztowania ciasteczek ze słodkim winem, kto co woli :)








  • Potrzebne:
-250 mąki tortowej
-150 gr cukru
-5 g proszku do pieczenia
-starta skórka z połowy cytryny
-2 jajka
-szczypta soli
-100 g orzechów

  • Sposób przygotowania:
Mieszamy razem orzechy, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny i jajka. Masę dokładnie zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy kształty, lub własnoręcznie lepimy nieduże ciasteczka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st C i pieczemy ok 17-20 min. 





Bon appétit!
Lena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz