poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zapiekana z brokułami, makaronem i żółtym serem.









Makaron uwielbiam, brokuły również. Postanowiłam połączyć te dwa składniki i dodatkowo zapiec je z serem. Wyszło coś bardzo pysznego, a łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Żeby całe danie nie wyszło za suche na sam wierzch rozłożyłam małe kawałki masła, a makaron zalałam sosem beszamelowym. 









  • Potrzebne:
-1 główka brokuła
-makaron świderki
-2 łyżki masła
-kilka plasterków sera
Sos beszamelowy:
-3 łyżki mąki
-1 szklanka mleka
-4 łyżki masła
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa


  • Sposób przygotowania:
Podzielony na mniejsze części brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. To samo robimy z makaronem-gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie zajmujemy się beszamelem. Ostatnio skorzystałam z przepisu Magdy Gessler i w końcu wyszedł mi w sam raz. Do rondelka wrzucamy masło, a następnie przysmażamy mąkę do momentu aż nabierze złocistego koloru. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy mleko cały czas energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze przez ok 5 min doprawiając solą, pieprzem i gałką. Na sam koniec naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek, wykładamy makaron ugotowany al dente, następnie zalewamy beszamelem, a na sam wierzch wykładamy brokuły. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st C i pieczemy ok 20/25 min. 10 minut przed czasem na sam wierzch wykładamy ser. 


Bon appétit!
Lena


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz