poniedziałek, 25 maja 2015

Cannelloni nadziewane pastą z oliwek i sardynek oraz ryżem, z sosem pomidorowym i serem ricotta.







W tym pomyśle na obiad wykorzystałam pastę z oliwek i sardynek (przepis zamieściłam poprzedniego dnia :). Stwierdziłam, że jest bardzo wyrazista w smaku i warto ją czymś zrównoważyć...np ryżem. Cannelloni warto polać jakimś sosem, w moim przypadku był to zwykły pomidorowy z bazylią. Pod sam koniec pieczenia dodałam dwa ważne elementy-ser ricotta, który przygotowałam na słono z ziołami, oraz cienkie plasterki żółtego. Przepis jest szybki i łatwy. Jedynym pracochłonnym elementem jest nadziewanie makaronu. 







  • Potrzebne:
-2/3 opakowania cannelloni 
-1 woreczek ryży
-1 puszka pomidorów w soku pomidorowym
-kilka plastrów sera żółtego
-1/3 opakowania sera ricotta 
-2 łyżki śmietany do zup
-przprawy: bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
-pasta z oliwek i sardynek (przepis na blogu w dziale 'dodatki')


  • Sposób przygotowania:
Do pasty z oliwek i sardynek dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy. Sok pomidorowy wlewamy do garnka i delikatnie podgrzewamy, pomidory kroimy w mniejsze części i dokładamy do farszu. Zaczynamy napełniać cannelloni. Przed włożeniem do piekarnika naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą z oliwek, układamy rurki. Do podgrzanego soku z pomidorów dokładamy śmietanę, sól, pieprz i posypujemy obficie bazylią. 3/4 sosu wylewamy na cannelloni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st C i pieczemy na dolnej półce ok 30 minut. Przygotowujemy ser ricotta, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy. 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy rurki i na wierzch dokładamy pokrojony żółty ser. Po wyciągnięciu na talerz polewamy delikatnie resztką sosu. 


Bon appétit!
Lena


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz