czwartek, 21 maja 2015

Ciasto francuskie z mięsem i szpinakiem, z dodatkiem ryżu gotowanego na bulionie.







Przepis jest bardzo łatwy i smaczny. Uwielbiam to najprostsze połączenie mięsa mielonego ze szpinakiem i najlepiej makaronem. Jednak tym razem postanowiłam zawinąć wszystko w ciasto francuskie. W dodatku podpatrzyłam sobie ładny sposób zwinięcia, dlatego wszystko po upieczeniu wyglądało bardzo apetycznie. Żeby przełamać intensywny smak farszu w środku ciasta, przygotowałam mokry ryż gotowany na bulionie z dużą ilością pietruszki.  








  • Potrzebne:
-1 opakowanie mrożonego szpinaku
-1 opakowanie mięsa mielonego z szynki
-1 ząbek czosnku
-1 woreczek ryżu
-przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięs, pietruszka
-dowolny bulion np warzywny

  • Sposób przygotowania:
Na początku zajmujemy się przygotowaniem szpinaku z dodatkiem czosnku i soli, następnie mięsa mielonego wraz z przyprawami: solą, pieprzem, przyprawą do mięs, ziołami prowansalskimi. Teraz przygotowujemy dowolny bulion. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i na sam środek nakładamy najpierw mięso, następnie szpinak. Zawijamy w dowolny sposób, z wierzchu delikatnie smarujemy masłem lub żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st C na 25 minut. Woreczek ryżu rozcinamy i wrzucamy do bulionu. Odsączamy i posypujemy pietruszką, mieszamy. 



Bon appétit!
Lena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz