poniedziałek, 11 maja 2015

Paella z owocami morza. 









Uwielbiam owoce morza. Do tej pory najczęściej korzystałam z krewetek i robiłam swoją ulubiona sałatkę (której przepis znajdziecie na blogu :) Tym razem postanowiłam skusić się na mieszankę różnych owoców i przygotować je z paellą. Połączenie było świetne. Ryż gotowałam na bulionie warzywnym, dlatego wyszedł delikatny i wilgotny. Pycha!








  • Potrzebne (porcja dla 2 osób):
-1 opakowanie mieszanki owoców morza.
-1 łyżka masła
-2 woreczki ryżu
-1 mała cebula
-przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, sos sojowy
-bulion warzywny: przypalana cebula, 2 marchewki, pietruszka, sól, pieprz, 1/4 pora

  • Sposób przygotowania:
Na początku zajmujemy się gotowaniem bulionu. Do garnka wlewamy ok 4 szklanek wody, przypalamy cebulę i wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Po upływie tego czasu kroimy cebulę i lekko podsmażamy na oliwie, a następnie na patelnię wrzucamy suchy ryż i zalewamy go bulionem (bez warzyw). Przykrywamy i dusimy ok 20 minut, tak aby ryż był miękki i wsiąknął cały nasz bulion. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem owoców morza. Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem masła wrzucamy owoce i przygotowujemy je około 15 minut, pod sam koniec posypujemy pietruszką. 


Bon appétit!
Lena



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz