poniedziałek, 16 marca 2015

Kilka pomysłów na proste śniadanie! 



Moje niedzielne śniadanie. Podczas jedzenia pomyślałam, że ciekawym pomysłem będzie przygotowanie posta na temat śniadania złożonego z prostych, codziennych składników, ale podanych w nietypowy sposób lub w nietypowym zestawieniu. 

Czym bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej. Szczególnie dla dzieci, jeśli widzą kilka smacznych, ładnie podanych przysmaków od razu chętniej zasiadają do stołu. Dlatego myślę, że przygotowanie kilku malutkich porcji, różnych produktów jest bardzo dobrym i sytym rozwiązaniem. Wiadome, że śniadanie to najważniejszy posiłek, dlatego warto poświecić mu troszkę czasu :)


Jajka:
1. Świetnym pomysłem, szczególnie dla dzieci, jest tost z jajkiem w środku. Z kromki tostowej wycinamy foremką kształt np serduszka. Kładziemy na patelnię z odrobiną oleju a następnie do środka wbijamy jajko. Proste, ale bardzo zachęca i ładnie wygląda. 
2. Następnym pomysłem jest jajko w papryce. Paprykę wystarczy wydrążyć i odkroić końcówkę, tak aby pozostała mała "miseczka". Kładę na patelnię i od razu do środka wbijam jajko, doprawiam. Na wierzch możemy posypać świeżym szczypiorek.
3. Jajko smażone na szynce szwarcwaldzkiej. Dwa plasterki układamy w krzyżyk. Kładziemy na patelnię i wbijamy bardzo delikatnie jajko, tak żeby zbytnio się nie rozlało. Po chwili przeciwległe końcówki szynki zawijamy na jajko. 

Kiełbaski, frankfurterki:
1.A może biała kiełbasa duszona w wywarze z jabłek, gruszek, miodu i żurawiny? Pyszny sposób na całkiem inne śniadanie. Przygotowanie wymaga ok 30 minut, ale warto. Kiełbaski podsmażyć, następnie dodać owoce pokrojone w mniejsze cząstki. I dusić przez ok 30 min, dodając w międzyczasie wyraziste przyprawy np rozmaryn, różne zioła - w zależności od smaków.
2.Moim sposobem na urozmaicenie jest podsmażenie przekrojonej na pół kiełbaski z żółtym serem. Pod wpływem ciepła rozpuszcza się, albo podsmaża tworząc chrupką serową skorupkę, pycha! 
3. Frankfurterki ze smażoną szynką i świeżym szczypiorkiem. Plasterki szynki wystarczy wrzucić na lekko rozgrzaną patelnię z odrobina oleju i podsmażać kilka minut. Posypać szczypiorkiem. Nakładać na świeże pieczywo zagryzając gotowanym frankfurterkiem. 

Sałata, mieszanka salat:
1. Sałatka z grzankami w marynacie musztardowej. Kilka kromek chleba kroję w kostkę, wsypuję do miseczki i dodaje kilka łyżeczek musztardy dijon. Dokładnie mieszam i wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię. Dodaje do sałatki, doprawiam solą pieprzem, oliwą z oliwek.  
2. Szybka sałatka jako zagryzka do wędliny, z dodatkiem pomidora, sosu winegret, albo odrobiny oliwy z oliwek. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz