czwartek, 19 marca 2015

Kulebiak nadziewany ryżem, kukurydzą i tuńczykiem. 









Przygotowałam kulebiaka zainspirowanego przepisem Julii Child. Zmieniłam tylko farsz i postanowiłam udekorować go fantazyjnie. Postawiłam na wzór w kształcie słońca, który wyglądał naprawdę przyjemnie i zachęcał do zjedzenia. Jako dodatek podałam ostry dip z keczupu, soku pomarańczowego i mieszanki przypraw. 








  • Potrzebne:
Ciasto:
-4 szklanki mąki pszennej
-200 g zimnego masła
-4 łyżki margaryny
-2 łyżeczki soli
-pół szklanki wody (optymalnie, w zależności od potrzeby)

Farsz:
-2 torebki ryżu basmati
-pół puszki kukurydzy
-puszka tuńczyka w oleju
-1 szklanka bulionu


  • Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, masło oraz margarynę. Wszystko miksujemy na bardzo wolnych obrotach, lub ugniatamy ręcznie tak aby powstała masa przypominająca grudki. Następnie dodajemy sól i zaczynamy powoli dolewać wody, do momentu aż ciasto stanie się elastyczne, nie klejące. Ugniatamy wykonując energiczne ruchy i rozciągając ciasto. Dzięki temu dokładnie mieszają się składniki. Kiedy widzimy że ciasto uzyskało elastyczność, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok dwie godziny do lodówki (ważne aby ciasto stwardniało)
Drugim krokiem jest przygotowanie farszu. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną masła wsypujemy ryż (suchy, bez gotowania, prosto z torebki). Dolewamy bulion i przykrywamy tak aby lekko się gotował. Po 5 minutach odkrywamy, ryż nasiąknął bulionem i lekko spęczniał. Dokładamy odcedzony tuńczyk i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy. 
Ostatnim krokiem jest rozwałkowanie ciasta i uformowanie z niego dwóch okrągłych kształtów. Po uformowaniu nakłuwamy widelcem i nakładamy farsz (w sposób jak na zdjęciu). Przykrywamy następną warstwą ciasta i dociskamy widelcem po bokach. W środku dociskamy np dużym kubkiem, lub miseczką. Końce nacinamy (środek zostawiamy nie naruszony) i przekręcamy w jedną stronę formując słońce. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy w 210 st C przez ok 40 minut. 





Bon appétit!

El


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz