Początki tygodnia zawsze są trudne, dlatego po pracy i szkole warto sobie umilić popołudnie.
Ja postanowiłam osłodzić sobie ten słoneczny dzień przygotowując tiramisu z płatkami migdałowymi i rumem.
- Potrzebne:
-6 żółtek
-3 łyżki cukru pudru
-500 g serka mascarpone
-4 łyżki rumu, amaretto, ale kawy
-ok 15 okrągłych biszkoptów
-2 łyżki gorzkiego kakao
-2 łyżki migdałów
- Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na gładką masę. W tym czasie dodajemy powoli mascarpone, aż do uzyskania gęstego kremu. Biszkopty moczymy w alkoholu lub kawie, lub jeśli chcemy zostawiamy suche. Na samo dno lejemy kilka kropel alkoholu, lub kawy, następnie wykładamy krem i dokładamy biszkopty tak, aby do połowy były zamoczone. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę Na sam koniec, przed podaniem posypujemy kakao i rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.
Bon appétit!
El
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz