poniedziałek, 9 marca 2015

Tiramisu z płatkami migdałowymi.

 Początki tygodnia zawsze są trudne, dlatego po pracy i szkole warto sobie umilić  popołudnie. 
 Ja postanowiłam osłodzić sobie ten słoneczny dzień przygotowując tiramisu z płatkami  migdałowymi i rumem. 





































  • Potrzebne:
-6 żółtek
-3 łyżki cukru pudru
-500 g serka mascarpone 
-4 łyżki rumu, amaretto, ale kawy
-ok 15 okrągłych biszkoptów
-2 łyżki gorzkiego kakao
-2 łyżki migdałów

  • Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na gładką masę. W tym czasie dodajemy powoli mascarpone, aż do uzyskania gęstego kremu. Biszkopty moczymy w alkoholu lub kawie, lub jeśli chcemy zostawiamy suche. Na samo dno lejemy kilka kropel alkoholu, lub kawy, następnie wykładamy krem i dokładamy biszkopty tak, aby do połowy były zamoczone. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę Na sam koniec, przed podaniem posypujemy kakao i rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.



Bon appétit!

El




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz