środa, 14 stycznia 2015

Ryż z kawałkami kurczaka w ziołach i ostrych przyprawach z piklowaną cukinią i papryką. 










Kolejnym moim pomysłem na obiad jest bardzo proste danie: ryż z kurczakiem. Niezwykły smak zawdzięczam przyprawą. Moich bliskich zachęcił również sposób podania. Jako dodatek podałam piklowaną cukinie i paprykę własnej roboty. Myślę że ogórek kiszony, lub w innej formie również sprawdziłby się doskonale. 









  • Potrzebne: (porcja dla trzech osób)
-2 torebki ryżu
-2 średnie piersi z kurczaka
-dwie łyżki oleju
-przyprawy: pieprz, wegeta, chilli, przyprawa do mięs, chilli con carne, bazylia i majeranek
-piri-piri (ostry sos)
-orientalny sos sojowy
-sok z grubego plastra cytryny
-słoik piklowanej papryki, cukinii, lub ogórków


  • Sposób przygotowania: 
Ryż wkładamy do gotującej, lekko osolonej wody. W tym czasie oczyszczamy piersi z błon i dokładnie je myjemy. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do misy. Doprawiamy pieprzem, wegetą, chilli, przyprawą do mięs, chilli con carne, bazylią, majerankiem i dokładnie mieszamy. Następnie skrapiamy kilkoma kroplami piri-piri (uwaga bardzo ostry), sosem sojowym i cytryną. Dokładnie mieszamy. 

















 Rozgrzewamy olej i kładziemy mięso. Smażymy na średnim ogniu aż do uzyskania brązowego koloru. Ryż rozkładamy na talerz, układamy kurczaka. Piklowaną paprykę i cukinię kroimy w kostki.








































Bon appétit! :)


El

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz