sobota, 17 stycznia 2015

Szpinak z boczkiem w cieście francuskim. 









Wczoraj przez pół dnia przygotowywałam dania na wieczorne spotkanie z rodziną. Jedną z przekąsek był właśnie szpinak podany w cieście francuskim. Pycha! Z pewnością powtórzę ten pomysł jeszcze nie raz. 









  • Potrzebne: 
-opakowanie mrożonego szpinaku 450 g
-boczek ok 20 dkg
-przyprawy: pieprz, sól
-jedno opakowanie ciasta francuskiego

  • Sposób przygotowania: 
Szpinak: Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju, lub rozpuszczamy mały kawałek masła i wkładamy szpinak. Doprawimy solą i pieprzem i smażymy przez ok 8 minut, do czasu aż będzie miękki i nasiąknie przyprawami. 
Boczek: Boczek kroimy w drobną kostkę i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy przez ok 5 minut na średnim ogniu, dokładamy szpinak i mieszamy. 
Ciasto francuskie: Kroimy w kształt kwadratów, w zależności od tego jak duże chcemy mieć kieszonki, u mnie ok 7 cm. Łyżką nakładamy niewielką ilość szpinaku z boczkiem i sklejamy dwa przeciwległe rogi do środka. Następnie zaciskamy.

Zlepione kieszonki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st C, i pieczemy ok 15 minut.












































































Bon appétit!


El

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz