piątek, 16 stycznia 2015

Zawijane rolsy z mięsem mielonym w szynce z koperkiem i sosem beszamelowym. 






Kolejny pomysł na obiad. Dzisiaj będą to tak zwane rolsy z mięsem mielonym dobrze doprawionym ziołami, zawinięte w szynkę w sosie beszamelowym z dodatkiem pietruszki. Danie jest bardzo łatwe ponieważ jedynym naszym zadaniem jest zawinięcie mięsa mielonego w szynkę, położenie na sosie i wstawienie do piekarnika. Moi bliscy byli zachwyceni.
Pomysł ten wykorzystałam również na przyjęciu rodzinnym jako "przegryzka", podając rolsy bez sosu, posypane serem żółtym który rozpuścił się pod koniec pieczenia. 







  • Potrzebne:
-opakowanie mięsa mielonego 500 g
-ok 200 g szynki z koperkiem tj ok 14 plasterków (zwróćcie uwagę na jej kształt, żeby dobrze się zawijała)
-2 łyżki oleju
-1 cebula
-przecier pomidorowy ok 3 łyżki
-2 łyżki bułki tartej
-1 żółtko jajka
-przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia

Do sosu beszamelowego:
-ok 1/3 kostki masła
-3 łyżki mąki
-3 szklanki mleka
-sól, pieprz


  • Sposób przygotowania: 
Sos beszamelowy: Wiem, że są różne sposoby na przygotowanie sosu, ja wypróbowałam ten i sprawdził się idealnie. Najpierw rozpuszczamy w garnuszku masło, do momentu aż nabierze koloru. Następnie dodajemy mąkę i bez przerwy mieszamy. Dodajemy mleko i dalej mieszając czekamy na uzyskanie gęstej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką.

Rolsy: Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę kroimy w drobna kostkę i wrzucamy. Przysmażamy. Następnie dodajemy do mięsa mielonego, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładamy żółtko, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy na plaster szynki, tak żeby móc zawinąć ją w dwóch przeciwległych rogach. 
Sos beszamelowy wylewamy do naczynia żaroodpornego i układamy obok siebie rolsy. 
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i pieczemy przez ok 30 minut.








































































Z reszty mięsa mielonego ulepiłam małe klopsiki, które zjadłam również z sosem. Moim bliskim rolsy podałam z ryżem, ale smakują też świetnie bez niczego. 



Bon appétit!


El

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz