środa, 28 stycznia 2015

Makaron z sosem czosnkowo ziołowym i kurczakiem.










Makaron jest jednym z najszybszych sposobów na obiad. Żeby przyrządzić go w bardziej ciekawy sposób wystarczy przygotować np sos, którego największymi tajnikami są przyprawy, które zmieniają smak całej potrawy. 











  • Potrzebne:
-makaron np świderki
-jedna średnia pierś z kurczaka
-1/4 kostki masła
-1 czubata łyżka mąki
-mała śmietana 18% (do zup)
-kilka łyżeczek jogurtu greckiego
-1 ząbek czosnku
-pół szklanki wody
-przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek, pietruszka

  • Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Sos: Do małego rondelka wsadzamy masło i czekam aż całkowicie się roztopi. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy śmietanę i jogurt grecki cały czas mieszając. Konsystencja jest gęsta dlatego dolewamy wodę. Na sam koniec drobno posiekany czosnek, pietruszka i przyprawy w sporej ilości. Pieprz i sól dla smaku. 
Kurczak: pierś dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy makaron, gotowy sos i dokładnie mieszamy. 



Bon appétit!


El

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz