środa, 25 lutego 2015

Nadziewany bakłażan z serem camembert.









Postanowiłam dalej realizować przepisy z mojej nowej książki kucharskiej, ale dodałam kilka szczegółów od siebie. Przygotowałam bakłażana z kurkami i kurczakiem. Na sam wierzch położyłam ser camembert, a jako dodatek podałam grzanki z masłem. 







  •  Potrzebne: (porcja dla 3 osób)
-2 bakłażany średniej wielkości 
-woreczek kurek
-1 mała pierś z kurczaka
-3 łyżki śmietany do zup
-przyprawy: pieprz, sól
-kilka plasterków sera camembert
-2 łyżki masła
-oliwa z oliwek


  • Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie bakłażana. Kroimy go wzdłuż na pół i nacinamy w kratkę, uważając żeby nie przekroić skórki na dole. Nacieramy całego bakłażana oliwa z oliwek, solimy i pieprzymy miąższ. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st C i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut. 
Drugim krokiem jest przygotowanie farszu do bakłażana. Masło rozpuszczamy na patelni aż nabierze kolorów, wypłukane i osuszone kurki wkładamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilkę dusimy. Odkładamy na bok i zaczynamy smażyć kurczaka. Pierś kroimy na drobną kostkę doprawiamy tylko solą. Kiedy tylko się zarumienią, dodajemy kurki, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy.
Z piekarnika wyciągamy bakłażany i łyżeczką wydłubujemy miąższ, który dodajemy do grzybów i kurczaka. Rozdrabniamy i mieszamy. Następnie nadziewamy warzywo i kładziemy plasterki camemberta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekamy przez ok 15 minut. 
Grzanki robimy w bardzo prosty sposób. Posmarowane masłem kromki chleba kładziemy na patelnię, chwilkę przypiekamy i kroimy na mniejsze kawałki. 
















Bon appétit!


El



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz