Sobota. Na obiad możemy poświecić troszkę więcej czasu. Świetnym pomysłem i ciekawym urozmaiceniem obiadowego menu jest quiche. Można je przyrządzić praktycznie ze wszystkim, dlatego każdemu przypada do gustu. Ja postanowiłam dodać: kurczaka, pieczarki, ser i pomidory.
Przepis zaczerpnęłam z mojej książki kucharskiej, Julia Child - "Francuski szef kuchni"
- Potrzebne:
Na spód z ciasta:
-2 szklanki mąki
-1/2 kostki masła
-3 łyżki margaryny
-1/3 szklanki zimnej wody
-1 jajko
-1 łyżeczka soli
Na zalanie ciasta:
-3 jajka
-250 g śmietany (do zup)
-gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Na dodatki:
-10 małych pieczarek
-1 średnia pierś z kurczaka
-dowolna ilość startego lub pokrojonego sera
-1 duży pomidor
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sposób przygotowania:
Przygotowanie quiche składa się z kilku kroków. Pierwszym z nich jest przygotowanie spodu z ciasta. Do misy wsypujemy mąkę, masło, margarynę i używając robota miksujemy ze średnia prędkością, aż do uzyskania masy podobnej do grubej kaszy. Następnie mieszamy wodę, jajko, cukier, sól i wlewamy do uzyskanej wcześniej masy. Wszystko razem miksujemy do momentu kiedy ciasto zacznie utykać w ostrzach. Wtedy wykładamy je na blat, przez chwilę ugniatamy z dodatkiem mąki, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny (godzina minimum).
Drugim krokiem jest wyciągniecie ciasta z lodówki i formowanie w naczyniu żaroodpornym. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie formy, dociskając do brzegów i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu upieczonego spodu smarujemy dno koncentratem pomidorowym, układamy pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki.
Trzecim krokiem jest przygotowanie masy którą zalejemy nasze składniki. Do miseczki wbijamy 3 jajka, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i energicznie mieszamy. Wszystko wylewamy na składniki. Na sam koniec kładziemy pokrojone pomidory i sera na bokach ciasta kładziemy cienkie plasterki masła. Piekarnik nastawiamy na 180 st i pieczemy przez 40 minut.
Bon appétit!
El
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz