Wczoraj wieczorem szukałam inspiracji na dzisiejsze danie w swoim "przepiśniku" ze zdjęciami. Znalazłam ten wakacyjny przepis na łososia. Dzisiaj z pewnością większość z was obchodzi pierwszy dzień postu, dlatego ryba jest świetnym pomysłem na obiad. Osobiście dzisiaj powtarzam ten przepis i przygotowuje poraz kolejny łososia z sałatką :)
- Potrzebne (porcja dla 3 osób)
-3 porcje łososia
-pół małej cytryny
-sól, pieprz, papryka (sypka)
-1/5 kostki masła
-średnia sałata pekińska
-2 pomidory
-garść oliwek
-sos winegret
- Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy sałatkę, dlatego żeby mogła nasiąknąć sosem i zmięknąć. Sałatę pekińską myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie pasy. Wrzucamy do misy, solimy i pieprzymy, następnie rozrabiamy sos winegret i polewamy. Pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę, a oliwki wrzucamy całe lub przekrojone na pół. Wszystko delikatnie mieszamy i dostawiamy na bok.
Łososia skrapiamy cytryną z obu stron, nacieramy solą pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozpuszczamy na patelni i kładziemy łososia. Smażymy przez ok 15 minut, obracając na drugą stronę po mniej więcej 8 minutach.
Ja jako dodatek podałam jeszcze ziemniaki w mundurkach.
Bon appétit!
El
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz