sobota, 14 lutego 2015

Sałatka z krewetkami i sosem greckim. 









Dzisiaj Walentynki! Z tej okazji postanowiłam przygotować dla swojej drugiej połówki sałatkę z krewetkami i sosem greckim. Przyznam, że wyszła naprawdę smaczna i długo się nią zajadaliśmy. 
Miłego dnia! :)









  • Potrzebne:
-200 g mieszanki różnych sałat
-150 g krewetek
-1 duży pomidor
-sos grecki lub winegret 
-garść prażonego słonecznika
-sól, pieprz, pietruszka
-1/4 kostki masła


  • Sposób przygotowania:
Krewetki: Rozmrożone krewetki kładziemy na rozgrzaną patelnię, na której uprzednio rozpuściło się masło i nabrało złocistego koloru. Krewetki doprawiamy odrobiną soli i drobno posiekaną pietruszką. Smażymy przez ok 10 minut na średnim ogniu, aż do uzyskania brązowawego koloru. 
Liście sałaty rozrywamy na mniejsze części i wsypujemy do misy. Następnie kroimy pomidora w większą kostkę i zalewamy sosem greckim. Uprażony wcześniej słonecznik (lub gotowy kupny) posypujemy i lekko mieszamy, a na koniec rozrzucamy krewetki. Dla uzyskania lepszego smaku proponuję poczekać chwilkę, żeby sałata zmiękła i składniki "dotarły się".





































Bon appétit!


El

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz