sobota, 7 lutego 2015

Udka z kaczki z pieczonymi ziemniakami w ziołach i jajkiem sadzonym.









Dzisiaj na obiad udka z kaczki, które są troszkę większe niż klasyczne udka z kurczaka. Do tego podałam pieczone ziemniaki z różnymi przyprawami i sadzone jajko jako dodatek. 











  • Potrzebne: (porcja dla 3 osób)
-3 udka z kaczki
-4 duże ziemniaki
-3 jajka
-przyprawy: do grilla, chilli con corne, bazylia, majeranek, koperek suszony, sól, pieprz
-rękaw do pieczenia w piekarniku


  • Sposób przygotowania:
Udka z kaczki dokładnie myjemy i wsadzamy do misy. Następnie posypujemy i wcieramy przyprawy: do grilla, chilli con corne, sól i pieprz. 
Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze części (bez gotowania), wkładamy do rękawa do pieczenia i sypiemy przyprawami: sól, majeranek, bazylia i koper. Ściskamy worek i potrzepujemy aby wszystkie przyprawy dokładnie obtoczyły ziemniaki. Udka dokładamy do worka i szczelnie zamykamy. 

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i pieczemy godzinę. 
Jako dodatek można podać sadzone jajko-rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posypujemy vegetą i smażymy chwilkę z dwóch stron. 



Bon appétit!



El


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz