sobota, 28 lutego 2015

Chałka z kawą.

 Na sobotnie śniadanie, lub podwieczorek doskonale smakuje chałka z kawą, albo kakao. 
 Jednak ciasto odkładamy do lodówki na całą noc, dlatego o przygotowaniu trzeba  pomyśleć wcześniej, ale warto!
 Zamieszczam przepis i życzę smacznego :)





























  • Potrzebne:
-ok 5g drożdży suszonych (lub instant)
-pół szklanki ostudzonej, przegotowanej wody
-2 duże żółtka
-1 łyżka oleju
-3 łyżki cukru
-pół łyżki soli
-pół opakowania cukru waniliowego 
-ok 3 szklanki mąki tortowej

  • Sposób przygotowania:
Do misy dodajemy drożdże z wodą i mieszamy, następnie roztrzepane żółtka, olej, cukier waniliowy, cukier, sól i mąkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Wyciągamy ciasto na obsypany mąką blat i ugniatamy przez chwilę. Ciasto nie może być klejące, dlatego w razie potrzeby dodajemy tyle mąki aby uzyskać ten efekt. Formujemy kulę, smarujemy delikatnie oliwą, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na cała noc. 

Rano po wyciągnięciu z lodówki zaczynamy formować dowolny kształt np warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch można nasmarować roztrzepanym żółtkiem, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, lub więcej. 
Ostatnim krokiem jest nagrzanie piekarnika do 180st C i pieczenie chałki przez 20 min. 


Bon appétit!


El






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz