Ciasto drożdżowe jest zdrowe i całkiem proste w przygotowaniu. Byc może jedynym minusem jest oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, ale naprawdę warto :)
Przepis znalazłam na blogu widelce.blogspot.com ale troszkę go zmodyfikowałam i dodałam rodzynki oraz migdały.
- Potrzebne:
-400 g mąki
-1 roztrzepane jajko
-8 g drożdży instant (w proszku)
-40 g miękkiego masła
-30 g cukru
-1 łyżeczka soli
-4 łyżki rodzynek
-1 łyżką płatków migdałowych (dla ozdoby)
- Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki: mąkę, mleko, jajko, drożdże, masło, cukier i sól mieszamy razem w misce. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie, lub miksujemy. Jednak myślę, że lepszy efekt uzyskamy wyrabiając własnoręcznie ponieważ "pompujemy" całą masę która lepiej wyrośnie. Jeżeli ciasto wciąż jest zbyt klejące, dodajemy mąkę w takie ilości aby potem móc swobodnie przełożyć je do innej misy.
Po ok 10 minutowym wyrabianiu przykrywamy misę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Ciasto wyciągamy na blat, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę ugniatamy. Ja stworzyłam warkocz, dlatego podzieliłam ciasto na trzy części i zaplotłam. Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warkocz. Piekarnik nastawiamy na 180 st C i pieczemy przez 15 minut.
Bon appétit!
El
Wygląda zachęcająco. Takie idealne petit déjeuner, a do tego jeszcze café au lait i poranek uważam za udany ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dokładnie! świetnie smakuje na śniadanie właśnie z kawą, albo kakao :>
UsuńSalut!